FILIALA JUDEȚEANĂ DÂMBOVIȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Runcu

Comună membră ACoR din 23.04.2003

Prin HCL nr. 18 din 23.04.2003 comuna Runcu a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Runcu, județul Dâmbovița

Descrierea stemei:

Stema comunei Runcu, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat albastru, despicat în partea superioară.
În prima partiţie, în câmp argintiu, se află şase prune albastre dispuse 3: 2:1, având fiecare în partea de sus câte o frunză verde ondulată, orientată spre dextra şi aşezată în fascie.
În a doua partiţie, în câmp verde, se află un bărbat (cioban) redat în întregime, văzut din faţă, cu capul întors 2/3 spre senestra, purtând pe cap un clop, îmbrăcat cu cioareci, cămaşă, brâu de care atârnă în partea stângă o traistă cu caroiaj. Pe umeri poartă un cojoc şi este încălţat cu opinci, ţinând mâna stângă, din care se vede palma cu patru degete şi jumătate din antebraţ, la mijlocul brâului cu care este încins; în mâna dreaptă are o bâtă aşezată puţin oblic spre dextra. În faţa bărbatului se află o oaie care broşează cu jumătate din spatele corpului peste o porţiune din picioarele lui, totul de aur.
În vârful scutului, în câmp argintiu, se află un deal cu trei coline verzi. Pe colina din mijloc stă un cerb cu piciorul drept anterior ridicat şi flexat la aproape 45°.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Prunele reprezintă ocupaţia de bază a locuitorilor, pomicultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei.
Brâul undat simbolizează monumentul naturii numit "La Blide", unde apa curge într-o serie de adâncituri formate în stâncă, lăsând impresia curgerii dintr-un vas în altul.

 Gheorghe BREBEANU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: