FILIALA JUDEȚEANĂ DÂMBOVIȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Pietrari

Comună membră ACoR din 22.01.2009

Prin HCL nr. 9 din 22.01.2009 comuna Pietrari a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Comuna Pietrari este o comună din județul Dâmbovița care a redevenit comună în 2004, zona Muntenia, România și este situată în partea de nord-vest a județului Dâmbovița, la aproximativ 32 de kilometri de Târgoviște, vechea reședință domnească și are următoarele coordonate geografice: latitudine 45.0833° și longitudine 25.2833°. Din punct de vedere administrativ la N se învecinează cu comuna Bărbulețu, la E cu comunele Râu Alb și Vulcana-Băi, la S-V cu comuna Voinești. Satul Pietrari este dezvoltat pe o axă nord-sud a teritoriul administrativ pe de o parte și de alta a DJ 712A, pe valea pârâului Râu Alb, satele Aluniș și Sipot sunt dezvoltate pe văile din partea de est a satului Pietrari, unite cu acesta începând cu intersecția DJ 712A cu DC 139A, satul După Deal este dezvoltat de-a lungul unei creste deluroase, pe malul drept al pârâului Râu Alb, iar satul Valea se desfășoară de-a lungul pârâului Strâmba, în partea de vest a teritoriului administrativ. Satul Pietrari, reședința de comună este o localitate de rangul IV, iar celelalte 4 sate componente sunt localități de rangul V. Suprafața totală este de 2459 ha din care 286 ha intravilan.

DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Pietrari, județul Dâmbovița

Descrierea stemei:

Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Pietrari se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint.În partea superioară se află 5 mere roşii, având câte o codiţă cu două frunze verzi, poziţionate în linie.În vârful scutului se află o piatră de moară de argint, aşezată 3/4 spre stânga.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Merele simbolizează bogăţia pomicolă a zonei, iar numărul lor face referire la numărul satelor componente ale localităţii.Brâul undat reprezintă pârâul Râul Alb şi pârâul Strâmba, care străbat localitatea.Piatra de moară dă denumirea localităţii şi reprezintă o mai veche ocupaţie a locuitorilor din secolul al XVII-lea, "ocnele care taie pietre de moară".Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Gheorghe NEACȘU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: