FILIALA JUDEȚEANĂ DÂMBOVIȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Ocnița

Comună membră ACoR din 26.12.2011

Prin HCL nr. 108 din 26.12.2011 comuna Ocnița a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La 29.02.1780, ecumenul mănăstirii Dealu menționează despre locuitorii din Ocnița „o pădure da ghinda ce are mănăstirea acolo o prăpădesc ei cu tăiatul. Cramii pe la vii își fac, buti, casa, grajduri și orice le trebuiesc, iar la mănăstire nu se supun sa dea nimic”.

Pe la 1841 a început aici exploatarea petrolului, ecumenul mănăstirii Dealu învoindu-se cu logofătul Fotache Manolescu ca, împreună cu alți „tovarăși ce-și va găsi, ori muncitor sau cu capital… sa faca sapaturi si puturi pentru pacura, ori unde va gasi… la Ocnita, Glodeni sau Colibasi, cu toata a sa cheltuiala”.

În punctul Posada se găsesc izvoare de apă sulfuroasă.

Sub aspect geografic, comuna Ocnița este situată în partea de est a județului Dâmbovița, pe o suprafață de 41 km pătrați, având un relief deluros. Este străbătută de pârâurile: Apa Sărată, Valea Dulce și Zbighezea.

Văzută de pe culmea dealurilor apare ca o oaza înconjurată de înălțimi înveșmântate în haina verde a codrilor de foioase.

În partea de nord se învecinează cu localitățile Valea-Lunga și Iedera, la sud cu localitatea Gura-Ocniței, la est cu orașul Moreni, iar la vest cu localitățile Glodeni și Răzvad.

Cele mai apropiate orașe de comuna Ocnita sunt: Târgoviște – 20 Km și Moreni – 15 Km.

Legătura cu Târgoviște este realizata prin drumul județean Ochiuri-Ocnița și drumul național Târgoviște-Gura Ocniței-Ploiești.

DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Ocnița, județul Dâmbovița

Descrierea stemei:

Stema comunei Ocniţa, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat.În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o sondă de foraj neagră.În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o ghindă aşezată în bandă şi o frunză de stejar dispusă în bară, ambele de aur, orientate în sus şi îmbinate la extremităţile inferioare.În partea inferioară, în dreapta, pe câmp albastru, se află o prună, poziţionată în pal, dotată în partea de sus cu o codiţă, de la jumătatea căreia porneşte o frunză, totul de aur.În partea inferioară, în stânga, pe câmp argintiu, se află două ciocane negre dispuse în săritoare.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Sonda face referire la activitatea specifică a zonei, extracţia de petrol.Frunza de stejar cu ghindă şi pruna simbolizează bogăţia silvică şi pomicolă a zonei.Ciocanele dau denumirea localităţii, care provine de la ocna de sare.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Eduard BARCĂU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: primariaocnita.ro
 E-mail: relatii@primariaocnita.ro
 Telefon: +40 245 680 208