Comună membră ACoR din 26.12.2011
Prin HCL nr. 108 din 26.12.2011 comuna Ocnița a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
La 29.02.1780, ecumenul mănăstirii Dealu menționează despre locuitorii din Ocnița „o pădure da ghinda ce are mănăstirea acolo o prăpădesc ei cu tăiatul. Cramii pe la vii își fac, buti, casa, grajduri și orice le trebuiesc, iar la mănăstire nu se supun sa dea nimic”.
Pe la 1841 a început aici exploatarea petrolului, ecumenul mănăstirii Dealu învoindu-se cu logofătul Fotache Manolescu ca, împreună cu alți „tovarăși ce-și va găsi, ori muncitor sau cu capital… sa faca sapaturi si puturi pentru pacura, ori unde va gasi… la Ocnita, Glodeni sau Colibasi, cu toata a sa cheltuiala”.
În punctul Posada se găsesc izvoare de apă sulfuroasă.
Sub aspect geografic, comuna Ocnița este situată în partea de est a județului Dâmbovița, pe o suprafață de 41 km pătrați, având un relief deluros. Este străbătută de pârâurile: Apa Sărată, Valea Dulce și Zbighezea.
Văzută de pe culmea dealurilor apare ca o oaza înconjurată de înălțimi înveșmântate în haina verde a codrilor de foioase.
În partea de nord se învecinează cu localitățile Valea-Lunga și Iedera, la sud cu localitatea Gura-Ocniței, la est cu orașul Moreni, iar la vest cu localitățile Glodeni și Răzvad.
Cele mai apropiate orașe de comuna Ocnita sunt: Târgoviște – 20 Km și Moreni – 15 Km.
Legătura cu Târgoviște este realizata prin drumul județean Ochiuri-Ocnița și drumul național Târgoviște-Gura Ocniței-Ploiești.
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE Descrierea stemei: Stema comunei Ocniţa, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat.În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o sondă de foraj neagră.În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o ghindă aşezată în bandă şi o frunză de stejar dispusă în bară, ambele de aur, orientate în sus şi îmbinate la extremităţile inferioare.În partea inferioară, în dreapta, pe câmp albastru, se află o prună, poziţionată în pal, dotată în partea de sus cu o codiţă, de la jumătatea căreia porneşte o frunză, totul de aur.În partea inferioară, în stânga, pe câmp argintiu, se află două ciocane negre dispuse în săritoare.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Semnificațiile elementelor însumate: Sonda face referire la activitatea specifică a zonei, extracţia de petrol.Frunza de stejar cu ghindă şi pruna simbolizează bogăţia silvică şi pomicolă a zonei.Ciocanele dau denumirea localităţii, care provine de la ocna de sare.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. |
Eduard BARCĂU
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: primariaocnita.ro
E-mail: relatii@primariaocnita.ro
Telefon: +40 245 680 208