FILIALA JUDEȚEANĂ DÂMBOVIȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Costeștii din Vale

Comună membră ACoR din 23.01.2009

Prin HCL nr. 8 din 23.01.2009 comuna Costeștii din Vale a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

In anul 1864 au fost improprietariti 179 clacasi (din care doar 12 fruntasi si 120 mijlocasi) pe mosiile fratilor Costache, Alecu si Ioan Costescu.
Satul Costestii din Vale a fost unul din centrele rascoalei din 1907. Dupa rascoala, tanarul scriitor I.C.VISSARION va fi arestat sub invinuirea de a se fi aflat in fruntea a catorva mii de rasculati care mergeau spre Titu.
Scoala s-a infiintat in anul 1841. In 1844 localul avea o sala si o odaie. La 1930, pentru cei 430 de copii de varsta scolara functiona o scoala cu doua clase.
Scoala s-a extins in anul 1977 cu 3 sali de clasa, avand 120 locuri. In prezent scoala este compusa din 8 sali de clasa, sala de sport, biblioteca si doua cabinete.
In satul Costesti-Vale a fost inglobat satul Bucuroaia, un sat nou, cu o istorie saraca. El nu este amintit in harta rusa din anul 1835. La 1911 avea 104 familii, iar in anul 1930 avea 644 locuitori. Tot in satul Costesti-Vale a fost inglobat si satul Merisu, in veacurile trecute s-a nimit „URSARI”, deoarece era locuit de tigani.

Daca pornesti din gara Titu si vrei sa ajungi in Costestii din Vale, trebuie sa treci prin Titu-Gara, satul Plopu si satul Tomsani. Distanta este de aproximativ 8 km, pana in centrul comunei.
Satul este asezat pe malul paraului Pastoaca ce se desparte in mai multe viroage. Aceasta invalmaseala de ape ale paraului Rastoaca amestecate cu ale raului Arges, a dat denumirea de Rastoaca, iar acest cuvant, in graiul local, inseamna „intre ape involburate”. Satul este cladit pe locul unei asezarii dacice. In bucla facuta de paraul Tinoasa, spre vest, au fost descoperite doua asezarii; una din epoca bronzului, partial suprapusa de o locuire dacica din secolele II-III en. La 250 m vest de pamantul amintit, pe locul numit „La grajduri” sau „Saivan”, pe malul paraului Tinoasa, la confluenta cu paraul Sabar si la SV de sat, a fost descoperita o necropola biritala, corespunzatoare asezarii dacice.
Este greu de precizat data aparitiei in documente a satului deoarece exista trei sate cu numele Costesti.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

 Matei TOMA

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: